
De mensheid zet enorme stappen. De wetenschap praat over verregaande en voortschrijdende technologie. De kennis neemt op allerlei terreinen in grote vaart en met grote stappen toe. Dat is fantastisch. Innovatie is geweldig. Het helpt de mens om steeds beter, efficiënter en duurzamer te produceren. Zeker als het gaat om voedingsmiddelen is dat belangrijk.
De wereldbevolking groeit in hoog tempo mee en wil toegang hebben tot voldoende en betaalbaar voedsel. Dat vereist efficiency. Dat vereist innovatieve technieken. De grenzen worden verlegd en de productiviteit neemt toe. Dat is prachtig.
Toch roepen innovatie en vooruitgang ook vragen op. Wie begrijpt hoe er wordt gewerkt? Welke methodes of technieken er worden gebruikt? Ontstaan er bij-effecten en wat zijn daar de gevolgen van? Zijn die acceptabel? Voor welke dilemma’s komen bedrijven of mensen te staan? Wat houden vooruitgang en innovatie eigenlijk precies in? Is er een goed evenwicht tussen de 3 belangrijke P’s van people, planet en profit?
Wie iets niet begrijpt wordt onzeker. Plotselinge ontdekkingen of onverwachte antwoorden kunnen leiden tot enorme schokeffecten, een deuk in vertrouwen of afkeer van producten of bedrijven. Openheid kan dit voorkomen. Bij elke stap die wordt gemaakt, hoort uitleg. Hoe ingewikkeld een proces ook is. Produceer zo goed en verantwoord als mogelijk en vertel het vervolgens goed.
Wat je niet wilt/kunt/durft te vertellen, deugt niet. Dat moet worden aangepast. Door mensen stapsgewijs en consequent mee te nemen in het innovatieproces, door alle dilemma’s te delen en de dialoog aan te gaan, kunnen de juiste keuzes worden gemaakt. Alleen zo wordt het noodzakelijke evenwicht gevonden tussen de 3 P’s die er toe doen: people, planet en profit.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.