
De kans dat je wordt aangereden door een appende, facebookende, twitterende, instagrammende fietser, wordt met de dag groter. Of dat je er zelf een voor de fiets, brommer of auto krijgt. Social media zijn niet meer weg te denken. Social media zijn er. 24/7. Niemand wil wat missen waarvan ze niet weten dat ze het missen.
Social media zijn er. Al is de samenleving er nog niet overal goed op afgestemd. Een online fietser zit – in vergelijking met bijvoorbeeld een automobilist – in een riante positie. Een chauffeur met een telefoon in de hand is goed voor een boete van € 240 plus € 9 administratiekosten. Voor de appende fietser bestaat er (nog) geen boete.
Social media blijven. De toepassing, het aantal gebruikers en het kanaal kunnen gaan variëren, maar blijven doen ze. De ‘oude’, doorwrochte, inhoudelijke communicatie verandert daardoor in snel, kort en visueel aantrekkelijk. Informatie en berichten vliegen hapklaar voorbij. Het werk van journalisten verandert evenals de media. De beroepsbeoefenaar die nieuwsfeiten verzamelt, onderzoekt of analyseert en daarover breed en diepgaand publiceert in een (nieuws)medium ziet zijn mogelijkheden langzaam maar zeker verdwijnen. Sportbedrijf Nike maakt een eigen tv-programma, internetboekhandel Amazon maakt tv-series, het televisieaanbod richt zich meer en meer op entertainment dan op informatie, en kabelaar Ziggo heeft zich in de sport gestort. Gezamenlijke overeenkomst: de distributie van al het moois gaat via het internet. De wereld aan je voeten in één hand.
Ook voor medewerkers is communicatie via het internet gemeengoed geworden. En net als bij de boeteregeling, hebben veel bedrijven en organisaties intern hun zaken er nog niet op afgestemd. Dat social media een commercieel walhalla voor marketeers lijken te zijn, is vaak wel bekend. Wat het betekent en vraagt voor de reputatie van een bedrijf of een organisatie en wat je er mee (of in een negatief geval, tegen) kunt doen, is meestal een groot vraagteken. Met alle risico’s van dien. Mensen kunnen zich spontaan, emotioneel en soms ondoordacht uiten via social media. Als iets je niet zint, is een foto en een #fail snel gepost. Het is dan opmerkelijk dat veel bedrijven (nog) niet beschikken over social media richtlijnen voor medewerkers. Dat kan stevig doorwerken in de reputatie.
Bedrijven die ‘nationaal bezit’ zijn, weten er al lang over mee te praten. Zij zijn al alert aanwezig op het internet met complete webcare teams. Bedrijven die business-to-business opereren en/of weinig profiel hebben, staan niet vooraan als het om social media gaat. Dat kan heel snel en onverwacht problemen veroorzaken. Voor iemand persoonlijk en/of voor een bedrijf of organisatie. Berichten die reputaties maken en breken, komen én gaan online nog sneller dan het licht. Nadenken over praktisch toepasbare richtlijnen kan er voor zorgen dat internetmedia social blijven en niet a-social worden.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.