
Goede voeding en gezond eten is belangrijk. We horen het dagelijks. Vanuit verschillende hoeken worden er campagnes gevoerd. Meer fruit, minder zout, meer groente, minder suiker, geen of ander vet, geen of juist wel een ei, of minder snoepen. Belanghebbenden slaan hard op de trom zodat de boodschap goed wordt gehoord. Allerlei individuen en organisaties werpen zich op als de deskundige. De een is tegen koolhydraten, de ander tegen vet of juist weer niet.
Ruim een halve eeuw geleden was het eenvoudig. Het bereiden van een maaltijd mocht wat tijd in beslag nemen. Je maakte je keus uit een relatief beperkt aanbod van enkelvoudige producten. Vandaag dit, morgen dat. Een goede mix. Tussendoortjes en snoepen mochten op verjaar- of zon- en feestdagen. Het woord snacken was (waarschijnlijk) nog niet uitgevonden.
Maar vroeger is niet meer. Het dagelijks leven en eetpatronen zijn totaal veranderd. Consumenten zien door alle campagnes en berichten niet of nauwelijks wat waar is of niet. Is de hoeveelheid goed of niet? Is het waar dat er in vis antibiotica zit, in vlees enge beestjes, op fruit bestrijdingsmiddelen of in frisdranken of snoep te veel suiker en kleurstoffen? Vrijwel elke week worden er nieuwe waarheden uit onderzoeken bekend gemaakt. Maar wie zegt dat al die berichten kloppen?
Wetenschappelijke onderzoekers hebben de plicht om hun onderzoek netjes uit te voeren en niet te sjoemelen. Dat ze dat niet altijd doen, weten we uit voorbeelden uit een niet zo ver verleden. Opdrachtgevers resp. de financiers van de onderzoeken hebben de plicht om de resultaten eerlijk en objectief naar buiten te brengen.
De verleiding om te kleuren is groot. Dat is begrijpelijk, maar voor de reputatie van onderzoekers en voor de opdrachtgevers kan er beter niet aan worden toegegeven. Consumenten zijn -terecht – spijkerhard voor afzenders die hun informatie manipuleren.
Slimme bedrijven en belangenorganisaties zorgen er daarom voor dat hun campagnes, berichten en informatie open en eerlijk zijn. Consumenten laten zich immers niet eindeloos misleiden en de schandpaal is altijd dichterbij dan je denkt.
Ruim een halve eeuw geleden leerden kinderen op school gezegdes. Zoals “al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel”. Dat spreekwoord geldt vandaag de dag voor afzenders van communicatie nog steeds.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.