
Als je de media mag geloven, zou het eten van vlees inmiddels wel eens levensgevaarlijk kunnen zijn. Met de regelmaat van de klok verschijnen er berichten over eigenschappen van vlees die leiden tot allerlei dodelijke ziektes. Deze berichten worden afgewisseld met publicaties over onmenselijke omstandigheden voor dieren of met verhalen over milieubedreigende effecten op het platteland.
Wetenschappers brengen zelfs onderzoeksrapporten uit waarin staat dat mensen agressief worden wanneer ze vlees eten. Je zult maar een vleeseter zijn. Zou dat wel goed gaan?
Ruim een halve eeuw geleden was het eten van vlees vooral weggelegd voor mensen met een goed gevulde portemonnee. Daarna kwam een lange periode van economische groei en werd vlees bereikbaar voor velen en van harte verwelkomd.
In het afgelopen decennium is een omgekeerde beweging zichtbaar. Nu iedereen vlees kan kopen, hoeft het niet zo nodig meer. Sterker nog, er ontstaat een sfeer dat een vleeseter niet goed voor zichzelf zorgt, dierenmishandeling bevordert, de rest van de wereld kwaad doet en (daarom) extra belasting op consumptie moet gaan betalen. Zou dat wel goed gaan?
Het rapport van de WHO en een herzien advies van de Gezondheidsraad deed in de media recent weer veel stof opwaaien. Dat de WHO haar bericht later afzwakte, veroorzaakte minder reuring in de media. Andere informatie kwam van de Monitor Duurzaam Voedsel 2014. Daar scoorde het bericht dat 18% van de consumenten meer dier- en milieuvriendelijk voedsel kochten, erg goed. Die groei kwam trouwens niet van vlees of vis. Die gingen er op achteruit omdat er eenvoudigweg minder geld aan vlees en vis wordt uitgegeven. Met de vleesvervangers gaat het ook minder voorspoedig. De groei stagneert. Mensen die af en toe geen vlees eten, kiezen voor andere producten.
Als klap op de vuurpijl kwam de Gezondheidsraad deze week met een nieuw en zeer breed advies. Vis niet meer 2x maar 1x per week (om ophopen van giftige stoffen te voorkomen), het aantal glazen wijn moet met de helft terug, van 2 naar 1. Boter mag niet meer. Kaas en zuivel nog wel. Frisdranken zijn uit den boze. Water mag weer wel. De vraag is, hoe lang de adviezen standhouden. Een ei mocht een tijdje niet, maar is inmiddels weer helemaal goed. Zou dat wel goed gaan?
Een goed eet- en leefpatroon zijn belangrijk om mensen gezond te houden. Daarover verschilt niemand van mening. Een permanent bombardement van adviezen, geboden en dreigende waarschuwingen kan echter een boemerangeffect teweegbrengen. Te veel leidt tot irritatie. Mensen worden dwars van alsmaar moeten. Met als gevolg: adviezen worden niet meer serieus genomen of terzijde gelegd. Iedereen kiest weer voor zichzelf. Het is de vraag of dat dan goed blijft gaan.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.