
Met enige regelmaat gebeurt het. Een topman staat ineens in de schijnwerpers. Zo maar uit het niets verschijnen er berichten op social media, in de krant of op radio en televisie. De directe aanleiding is vaak iets kleins. Een bonnetje te veel in een declaratie. Een op het oog wat ongelukkige salarisverhoging. Verstrengeling van belangen of het (stille) vertrek van een bestuurder of toezichthouder omdat de neuzen niet dezelfde kant op wilden. Vaak met een nietszeggend bericht over ‘een verschil van inzicht in het te voeren beleid’. De samenleving ziet en weet het meteen. Hier zit meer achter. Hier is iets aan de hand.
Professionele media en amateurs duiken er graag in en stuiten vaak al snel op meer. Situaties of nieuws dat in een onopvallend hoekje is verborgen in de hoop dat het niemand zou gaan opvallen. Helaas. De gevolgen zijn daardoor vaak groter dan nodig was. Onnodig veel discussies, indianenverhalen, ongewenste hypes op social media, ingezonden brieven in de krant, marktonderzoek of polls naar de mening van het publiek.
Het is vreemd om te zien dat vooral bedrijven en organisaties van grote omvang of met grote belangen bij mogelijk minder positief nieuws de strategie van ‘zakdoekje leggen, niemand zeggen’ hanteren. Alsof iemand ook maar zou geloven dat er nergens een foutje wordt gemaakt of dat het overal altijd rozengeur en maneschijn is.
Het is vooral vreemd omdat juist in deze bedrijven de belangen extra groot zijn en reputaties van bedrijven of personen heel veel schade kunnen oplopen. Zowel onder de eigen medewerkers die als ambassadeur kunnen dienen, als in de buitenwereld die zich niet serieus genomen voelt.
De samenleving is onoverzichtelijk geworden met als reactie de dwingende eis om openheid en eerlijkheid. Op steeds meer plaatsen wordt ingegrepen om bedrijven en organisaties ertoe te dwingen uitleg of redenen te geven.
Begraven is nooit een plezierige bezigheid. Zeker niet als het iets dierbaars betreft zoals de waarheid. Voor bedrijven, organisaties en personen is het ronduit slecht. Terwijl niet begraven niet meer vraagt dan wat moed en vertrouwen. Het is hoe dan ook altijd beter om snel door het vuur heen te vliegen dan het te begraven en te hopen dat er dan geen veenbrand of brandschade ontstaat.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.