
In juni verscheen er in verschillende media een kort artikel. De Nederlandse agro-industrie is na de Verenigde Staten de grootste ter wereld. De export van de Nederlandse landbouw bedroeg 81,3 miljard. Een duizelingwekkend getal. Een tweede plaats op de wereldranglijst waarbij Nederland een heel continent moet laten voorgaan, is een geweldige prestatie. Dat verdient een groot compliment.
Ondanks de enorme prestatie kreeg het onderwerp echter niet veel aandacht in de media. Geen trotse bestuurders, voorzitters of producenten in de praatprogramma’s. Geen economen die uitleggen hoeveel de agro industrie bijdraagt aan de inkomsten van de Nederlandse overheid en de welvaart van de Nederlandse burger. Geen politici die vertellen hoe belangrijk het is om de waarde van de industrie ook in de toekomst te behouden en daarvoor ideeën n te hebben. Het feit dat de Nederlandse landbouwexport 21% van de totale Nederlandse export realiseert, is blijkbaar niet belangrijk genoeg.
Toch zijn complimenten op hun plaats. Complimenten voor de sectoren die producten maken en verkopen aan het buitenland. De getallen zijn indrukwekkend: groente (6,3 miljard euro), vlees (7,6 miljard) en melk en zuivel (7,2 miljard), bloemen en planten (8,3 miljard). Ook bedrijven die goederen maken voor landbouwbedrijven verdienen een compliment. De exportwaarde van hun producten is maar liefst 8,6 miljard euro. Daarvan is ruim 80% in Nederland gemaakt.
Een deel van de totale exportwaarde is afkomstig van producten die op enig moment al of niet bewerkt weer worden uitgevoerd. Een knap staaltje van ondernemerschap.
Veel andere landen kijken met respect, bewondering en/of jaloezie naar de Nederlandse prestaties. Duitsland, Brazilië en Frankrijk zouden wat graag de positie van Nederland in de ranglijst overnemen. Het is een raadsel waarom we in Nederland de agro industrie niet bedelven onder de complimenten.
Is het omdat we in Nederland alleen een eerste plaats voldoende vinden? Of is het omdat de verstedelijkte samenleving geen weet of besef heeft van de inspanningen en resultaten van al die mensen in de agro-industrie? Dan is het hoog tijd om te beginnen dat te vertellen. Vaak, veel, nadrukkelijk en met trots. Zodat de agro industrie krijgt wat het verdient: complimenten!
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.