
Bedrijven hechten veel waarde aan hun merken. Ze zijn er uiterst zuinig op en spenderen heel veel geld aan de marketing ervan. Dat is vooral te merken wanneer ergens een kritische opmerking over een merk wordt gemaakt. Dan reageren de merkeigenaren als door een wesp gestoken.
Neem Appelsientje. Op het pak staat 100% sap van 15 sinaasappels. Klopt niet. Appelsientje wordt gemaakt uit geconcentreerd sinaasappelsap aangelengd met water. De inkt van de klacht was nog niet droog of de merkeigenaar had al maatregelen genomen. Of neem Unox Ossenstaartsoep. Misleiding vond een consument. Komt van runderstaarten, maar de runderen zijn niet allemaal ossen. Een snelle reactie volgde. Ossenstaart- werd rundvleessoep. Consument in verwarring want waar staat in de winkel nu de ossenstaartsoep?
De wereld van de merken staat onder druk. En niet zo’n klein beetje ook. Concurrente producten lijken inmiddels als twee druppels water op elkaar. Onderscheid in smaak, gebruik of hoeveelheden is er ook nauwelijks meer. Door allerlei promotieacties nemen prijsverschillen af. Na een korte zoektocht op het internet zijn producten voor consumenten snel uitwisselbaar. Kopers van de merkproducten kiezen net zo gemakkelijk voor het vergelijkbare product. Zeker als het oude vertrouwde en gevoelsmatig betrouwbare merk toch niet zo betrouwbaar blijkt te zijn als werd gedacht of als gebakken lucht is ontmaskerd.
Het vertellen van (onwaarschijnlijk) mooie marketingverhalen over een merk of product is niet meer voldoende. Mooie filmpjes, dito advertenties of verpakkingen worden snel doorgeprikt. Het gaat om de reputatie en daarmee ook om andere criteria. Alle instrumenten en disciplines moeten in evenwicht zijn voor een juiste merkreputatie. Een merk moet staan voor een verrassend product uit een smetteloze en sociaal verantwoorde en duurzame productie en met een acceptabele, verantwoorde prijs. Maar bovenal moet een merk eerlijk zijn. Elke actie van waar ook in het bedrijf is zichtbaar. De glazen wanden tussen marketing, communicatie, voorlichting en al die andere communicatie moeten snel verdwijnen en de disciplines geïntegreerd. Met maar één doel: eerlijk vertellen hoe het zit en van hoogste baas tot en met de werkvloer daarvoor het bewijs leveren.
Om te voorkomen dat verhalen worden doorgeprikt met schade voor baas, bedrijf, merk of medewerker.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.