
Elk bedrijf of elke organisatie kan op elk moment met een crisissituatie worden geconfronteerd. Door een geval van pech, door een menselijke fout, door opzettelijk fout gedrag van een individu of door een beschuldiging van een maatschappelijke groepering. Er zijn legio aanleidingen waardoor een crisis kan ontstaan. De cruciale vraag is op dat moment: hoe voorkom je zoveel mogelijk reputatie- en/of financiële schade?
De cruciale factoren bij een crisissituatie zijn voorbereiding, snelheid en geloofwaardigheid. Vaak wordt gedacht dat het onmogelijk is om je voor te bereiden op een crisissituatie. Een onjuiste veronderstelling. Juist in tijden van relatieve rust is het verstandig om je voor te bereiden. Zelfs een statement kan in basis klaar liggen.
Voorbereiding maakt het tegelijk mogelijk om aan de tweede cruciale – en door social media de meest uitdagende factor tijd – te voldoen.
De derde factor is geloofwaardigheid bij alle stakeholders. Dat kan alleen wanneer vanaf de eerste boodschappen en de acties van het bedrijf tot en met het einde van de crisissituatie eerlijk, open, snel, structureel en met respect voor de stakeholders wordt gecommuniceerd.
De meest gemaakte en kostbaarste fout is te denken dat het wel zal meevallen. Een heel enkele keer kan dat mogelijk het geval zijn. Meestal valt het tegen. Als de schade niet op korte termijn ontstaat, dan volgt deze wel op langere termijn. Het negeren van negatieve publiciteit bij een relatief kleine crisissituatie kan jaren later -in een andere situatie- alsnog worden gezien als bevestiging van hooghartig, fout of leugenachtig gedrag.
Een tweede, dure misser wordt vaak gemaakt wanneer de rust is weergekeerd. De zucht van opluchting wordt geslaakt en iedereen gaat over tot de orde van de dag. Voor evaluaties is geen tijd. Laat staan voor een grondige voorbereiding van mogelijke toekomstige crisissituaties. Dat kost immers alleen maar nog meer tijd. En dus geld.
‘Never waste a good crisis’, zeggen de Amerikanen. Daarin hebben ze gelijk. Als het je dan toch overkomt, leer er dan van en zorg dat je op een mogelijke volgende crisis bent voorbereid. Dat voorkomt dat je help moet roepen.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.