
Een klein bericht in de krant. Binnen 15 jaar staken ongeveer 1000 agrarische bedrijven in Zeeland hun activiteiten. En Zeeland is niet de enige provincie waar bedrijven stoppen. Dit soort berichten leidt niet tot grote ophef. Geen landelijk politicus die de flink aan de bel trekt. Geen journalist van een landelijk dagblad of opinietijdschrift die er een groot verhaal van maakt. Het lijkt een non-issue.
Deze ontwikkeling gaat vermoedelijk op allerlei gebieden gevolgen hebben. De terugloop van het aantal agrarische bedrijven leidt zeer waarschijnlijk tot een geringere Nederlandse agrarische productie. Tegelijk neemt het aantal inwoners van Nederland toe. Met een gelijkblijvend consumptieniveau zullen de producten óf van elders moeten komen óf zal de export – en daarmee de inkomsten voor Nederland – verminderen.
Wie krijgt in die situatie de zorg en de verantwoordelijkheid voor voldoende, veilig en duurzaam geproduceerd voedsel?
Een ander mogelijk gevolg lijkt al op verschillende plaatsen zichtbaar: leegstand en verpaupering van delen van het land. Hoe gaat dat platteland er uit zien? Is er geld om de bedrijven te saneren, op te kopen of te slopen? Liggen er plannen klaar om het platteland opnieuw tot leven te brengen met andere activiteiten? Wordt het natuur? Wie gaat dat bijhouden? Nieuwe boeren en nieuwe tuinders als nieuwe landschap verzorgers? Van de natuur moet je immers verstand hebben en bereid zijn er 7 dagen in de week voor te zorgen. Anders wordt het niets. Of maken we van leeggelopen provinciale gebieden een recreatie omgeving voor de burgers in de steden?
Wie krijgt de zorg en de verantwoordelijkheid voor wat?
Een concreet antwoord op de vragen is er nog niet. Het nieuwe platteland staat nog niemand scherp voor ogen. Dat het gaat veranderen is echter een feit. De huidige manier van agrarisch ondernemen in Nederland lijkt gezien de cijfers niet vol te houden en loopt ten einde. Het zal anders moeten en anders worden.
Nederland staat bekend om haar creativiteit. In kunst, in muziek, in architectuur en veel andere sectoren. Nederland staat ook bekend om haar hoogwaardige agrarische en voedingsmiddelenindustrie. Nederland bestaat uit een ondernemend volkje; creatief en inventief. Niets is logischer dan alle kennis, eigenschappen en huzarenstukjes te bundelen. De krachten en ideeën van boeren, burgers, biologen, architecten, investeerders, kunstenaars, moderne jonge ondernemers, een faciliterende overheid tot en met wetenschappers en sporters bij elkaar te brengen in allerlei netwerken en samenwerkingsverbanden.
Een constructieve dialoog tussen al die verschillende Nederlanders kan en moet leiden tot nieuwe ideeën. Nederlanders zijn gehecht aan hun kleine land. Dat land heeft nu een discussie nodig over haar toekomst, haar steden en haar platteland.
Hoogste tijd voor een groot verhaal in de krant en/of een degelijk opiniestuk dat de gemoederen in beroering brengt en ze bezig blijft houden.
Op weg naar mooie gezonde steden te midden van een prachtig en gezond platteland.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.