
Het internet is een boeiende innovatieve wereld waar mensen al of niet connected graag en gretig in rond lopen. De digitale wereld biedt oneindig veel mogelijkheden. Het internet is één grote showroom zonder grenzen. Een encyclopedie die is samengesteld door alle wereldburgers samen.
Iedereen kan zich journalist wanen. Elke mening, waarheid of onwaarheid kan er in een enkele seconde deel van uitmaken. Al of niet voorzien van een herkenbare afzender. Mensen kunnen er op een eenvoudige manier geld verdienen. Een website, blog of facebookpagina is in een handomdraai gemaakt.
Voor bedrijven kan het een goedkope manier zijn om bekend te worden of hun producten te verkopen. Voor veel bloggers, aanbieders van apps of andere internettools is het een manier om geld te verdienen. De grenzen tussen reclame en onafhankelijke informatie of informatie die afkomstig is van een herkenbare afzender, vervagen daardoor in rap tempo. Consumenten moeten in de wirwar van aanbod en aanbieders een weg zien te vinden of een keus maken. Dat is niet gemakkelijk als niet klip en klaar duidelijk is wie de afzender van de informatie is.
Een blogger of een lid van Facebook die er voor wordt betaald om enthousiaste berichten te sturen naar duizenden volgers, mag dat doen. Het is alleen niet eerlijk tegenover diezelfde volgers om objectiviteit of onafhankelijkheid te veinzen.
Inmiddels zijn er regels ontwikkeld voor dit soort reclame: de Reclamecode Social Media. De Nederlandse code is in 2014 van kracht geworden. Een code waar onder andere Twitter, Facebook, digitale magazines en blogs of videoboodschappen onder vallen. Het doel van de code is dat consumenten kunnen zien of het gaat om onafhankelijke informatie of om informatie waarvoor is betaald. Bedrijven die zich niet aan de code houden krijgen eerst een waarschuwing van de Reclame Code Commissie. Daarna neemt de Autoriteit Consument en Markt het over. Boetes kunnen oplopen tot bijna een half miljoen per overtreding.
Het zijn bedrijven of organisaties die verantwoordelijk zijn voor de reclameboodschappen. Ongeacht welk communicatiekanaal wordt ingezet. Zij mogen consumenten niet misleiden. Bij een betaalde blog of facebookpagina moet daarom duidelijk zijn aangegeven dat het om een advertentie of betaalde informatie gaat.
Bedrijven die hun klanten en hun producten serieus nemen, zorgen voor eerlijke en herkenbare communicatie. Uiteraard kunnen bedrijven er ook voor kiezen om rechtstreeks met hun klanten een sterke relatie op te bouwen. Dat vraagt om investeringen, oprechte betrokkenheid en natuurlijk (meer) tijd.
Welke weg ook wordt gekozen, eerlijk duurt het langst. Een spreekwoord dat nog steeds 100% opgaat. Misschien wel vooral in de digitale wereld.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.