
PWC ziet 10 grote veranderingen in de voedingsmiddelenindustrie. Veranderingen die de industrie voor stevige uitdagingen stellen en waardoor risico’s en schandalen op de loer liggen.
De eerste twee trends die PWC ziet, zijn de globalisering en integratie van productieketens. De handel in voedingsmiddelen kent geen grenzen meer. Het wordt complex om voedselveiligheid en kwaliteit te beheersen terwijl tegelijk risico’s sterker en sneller ontstaan. Voedingsmiddelenbedrijven investeren grote bedragen om traceerbaarheid te vergroten en de verwerking te optimaliseren door ketens te integreren.
Maatschappelijke ontwikkelingen, schandalen en toenemende wetgeving leggen enorme druk op de industrie en hun reputatie. Een voedselveiligheidsissue schaadt het vertrouwen. Met als gevolg maatschappelijke onrust en overheden en politiek die maatregelen nemen in de vorm van steeds meer (inter)nationale regelgeving. De industrie staat voor de uitdaging om te gaan voldoen aan – om er een paar te noemen – de FSMA in de Verenigde Staten (Food Safety Modernization Act), aan het Amerikaanse FDA (Food and Drug Authority), aan het US Nutrition facts label, de in ontwikkeling zijnde China Food and Drug Administration en de nieuwe Europese regelgeving (Food Consumer Information) die in 2016 van kracht wordt.
PWC ziet een aankomende verschuiving van economische macht door de opkomende economieën. Daar ontwikkelen zich grote consumentenmarkten die meer proteïnen vragen met grotere verwachtingen voor kwaliteit, veiligheid, integriteit en traceerbaarheid.
Technologische en wetenschappelijke doorbraken geven bedrijven en organisaties meer mogelijkheden om informatie over voedselveiligheid en kwaliteit in de gehele keten te verzamelen. Veiligheidsstandaarden kunnen daarmee worden verhoogd en risico’s beter beheerst. Innovatie kan zorgen dat het vertrouwen van stakeholders in stand blijft of verbetert.
In landen die zich ontwikkelen veranderen voedingspatronen. Er ontstaat groei in de vraag naar en het aanbod van proteïnerijke producten. Voor de voedingsmiddelenindustrie brengt dit verwachtingen met zich mee op het gebied van veiligheid, kwaliteit en ethiek. De industrie zal veranderende productiewijzen zoals halal en/of biologisch, nieuwe standaarden, testmethodes en certificering moeten ontwikkelen.
Voedingsmiddelenbedrijven die niet de hoogste standaarden gebruiken komen steeds meer onder vuur te liggen van allerlei stakeholders. Van consumenten, medewerkers, activisten tot met media. Door social media kan elke consument zijn mening geven over elk willekeurig product of elke productie. Consumenten krijgen en hebben de macht.
Grote bedrijven ontwikkelen inmiddels hun eigen normen en gebruiken om risico’s te beheersen of hun merk en reputatie te beschermen. Ze gaan veel verder dan wetgeving of standaarden vereisen. Zo hopen ze zich te onderscheiden van concurrenten en voordeel op te bouwen.
De laatste trend die PWC noemt vindt haar basis in de bevolkingsgroei en de voedselschaarste. De vraag naar voeding en natuurlijke bronnen stijgt de komende decennia spectaculair. De essentiële vraag is hoe 9 miljard mensen kunnen worden gevoed terwijl voedingsmiddelen schaarser worden. De zoektocht van bedrijven naar alternatieve leveranciers, producenten en producten neemt daardoor toe. Acquisities en desinvesteringen zijn het gevolg. Evenals de noodzaak om nieuwe risico’s te beheersen. Een van de grootste risico’s wordt vermoedelijk de toenemende kans op fraude door de groeiende kans op economisch gewin in combinatie met een lagere kans op ontmaskering. De voedingsmiddelenindustrie staat voor de uitdaging om zich te weren tegen criminele activiteiten en integer te blijven produceren.
De veranderingen die PWC voor de voedingsmiddelenindustrie voorspelt, ontwikkelingen zich de komende jaren in een steeds hoger tempo. Ze zullen de industrie voor grote uitdagingen plaatsen. Bedrijven die de vrede willen, zullen zich moeten bewapenen ten oorlog.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.