
Meer marketing en innovatie en miljoenen kostende reclamecampagnes moeten gaan helpen om consumenten meer groenten en fruit te laten eten. Ook in Nederland, land van kwaliteitsproducten bij uitstek, blijken we er te weinig van te eten. De oplossing zou zitten in het bedenken van nieuwe, lekkerder en meer convenience producten. Reclame en promotie moeten ervoor zorgen dat consumenten ze vervolgens gaan kopen. Het is een oplossing die al vele decennialang voor allerlei productgroepen is ingezet. De jarenlange campagnes, zoals 2 x groente, 2 x fruit, hebben tot nu toe blijkbaar nog niet echt geholpen. Het is de vraag of dat nu wel gaat lukken en of het niet effectiever is, om op een andere manier en over andere oplossingen te gaan nadenken.
Of mensen iets bij herhaling eten, heeft veel te maken met smaak. Elk mens heeft op zijn of haar tong smaakpapillen (het eindpunt van een zenuw die reageert op zoet, zout, zuur en bitter). Die papillen zijn dominant en zeggen ja of nee. Wetenschappers zeggen dat de ontwikkeling van die smaakpapillen al begint voor het kind geboren is door de smaak van het vruchtwater. De moeder legt als het ware de basis voor wat een kind (en latere volwassene) wel of niet lekker vindt. Heel jonge kinderen zijn zelfs de beste proevers omdat ze de meeste smaakpapillen hebben. De natuur helpt ze erbij. Bitter en zuur staan vaak voor giftig. Als jonge wereldburger vermijd je die uit voorzorg het liefst. Zoet staat onbewust voor meer koolhydraten die nodig zijn om te groeien. Kinderen die al vroeg en regelmatig wennen aan verschillende smaken, vinden later als volwassene automatisch ook meer producten lekker. Een logisch gevolg van de natuur.
Een andere natuurwet is dat het nageslacht geneigd is om de vorige generatie te imiteren. Zoals een moederkip het voordoet aan haar kuikens en laat zien wat allemaal eetbaar is. Zo kopieert een kind het gedrag van een ouder. En natuurlijk helpt het ook wanneer eten gelijk staat met gezelligheid. Sfeer, verhalen en aandacht voor elkaar.
Jong geleerd is oud gedaan. Kinderen smaak bijbrengen én het verhaal van en achter smaak uitleggen, is een andere aanpak dan producten pushen. Toegegeven, het kost meer tijd en het vraagt meer uitleg. Het is een onderwerp dat uitstekend past in kooklessen en voedingsleer op basisscholen en voortgezet onderwijs. Daarbij draait het ook niet om het promoten van één productgroep maar om het totaalplaatje. Een te groot accent op één soort leidt tot beperkingen in kennis en ervaring. Zoet, zout, bitter en zuur maken samen het voedings- en smaakpalet compleet. Dat legt de basis voor gezond eten. Het vereist anders denken. Het vraagt om andere communicatie dan een massamediale reclame, point of sale materialen of fancy productontwikkeling. Volg de natuurwetten, want jong geleerd is, én blijft, oud gedaan.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.