
Een Europees onderzoek, Dynamic Identity, onder Europese jongeren liet een aantal opmerkelijke resultaten zien. Zo communiceren jongeren liever online dan via fysiek offline contact. Dat is niet verbazend. De reden waarom wellicht wel: de directheid en snelheid waarmee jongeren in real life moeten reageren, vormen een hobbel. Het tempo bij offline contact vinden ze te hoog. Bij online communicatie is er tijd om na te denken, te corrigeren en te reageren. Zo bepalen ze hun eigen tempo. In tegenstelling tot real life situaties waarin je direct een reactie moet geven. Dat voelt bedreigend.
Dezelfde reden wordt aangegeven om te kiezen voor chats en niet voor videochats. Ook gaat de voorkeur uit naar online communicatie die geen permanente sporen achterlaat, zoals het inmiddels ‘coole’ Snapchat in tegenstelling tot Facebook.. Het gaat bij jongeren om de hier en nu communicatie zonder vaste, dwingende richtlijnen. Samengevat: Europese jongeren willen zelf kiezen wanneer ze antwoorden, willen kunnen schaven aan een reactie voor verzending van hun berichten, willen dat berichten een tijdelijk karakter hebben en hebben een broertje dood aan vaste kaders.
Online communicatie scoort bij de Europese jeugd ook goed op het punt van vertrouwen. Een app en een online verbinding zijn voldoende. Een groot voordeel van online communicatie is voor jongeren dat volwassenen geen zicht hebben op hun communicatie. Volwassenen stellen in hun ogen te veel en te dwingende eisen en begrijpen hun uitdagende woord- en beeldtaal niet. Volwassenen zoeken in veranderende situaties houvast in regels. Regels passen in de ogen van de jeugd niet bij hun wereld. Jongeren staan sceptisch en cynisch tegenover volwassenen, tenzij ze worden benaderd op een manier die bij hen past. Open en eerlijk, niet saai maar spannend, zonder vast omrande dwingende kaders en met respect voor hen en hun meningen.
Het is zeer de vraag of er in de loop van de tijd veel is gewijzigd. De technologie heeft zijn intrede gedaan en in praktische zin zijn de communicatiekanalen veranderd. De basis lijkt echter nog veel op die van de ‘jongeren van vroeger’.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.