
Een paar jaren geleden werd Nederland opgeschrikt door het bericht dat het (voor velen luxe) product, gerookte zalm, niet veilig was. Te hoge concentraties salmonella op het product met zelfs sterfgevallen tot gevolg. Het bleek om een Nederlandse aanbieder te gaan, al lag de oorzaak in een productiebedrijf in Griekenland. De geschiedenis lijkt zich te kunnen gaan herhalen getuige recente publicaties over re-calls van gerookte vis.
Twee supermarkten voerden recent een terugroepactie uit voor gerookte vis. Een van de producten was geproduceerd in Turkije. De vis was ook verkocht aan klanten in België en Duitsland. Kort daarna volgde een melding van het Europese waarschuwingssysteem over een listeria besmetting bij gemarineerde zalm. Afzetmarkten waren Nederland en Canada.
Laten we hopen dat de geschiedenis zich niet zover herhaalt dat er opnieuw sprake is van grote schade aan de gezondheid van mensen. Hoewel het paardenvleesdrama niet zozeer een voedselveiligheidsissue en geen acute crisis was, laten de contouren van een publicitair vergelijkbaar issue zich gemakkelijk aftekenen.
Consumenten zijn niet op voorhand negatief in hun oordeel en fouten kunnen gebeuren. Het wordt anders als dezelfde fouten zich blijven herhalen. Dan vertrekt het te voet gekomen vertrouwen te paard.
Vis heeft – tot nu toe – een goed imago. Veel voedingskundigen geven er hoog van op. Productie en verwerking in andere landen hoeft geen probleem te zijn zolang de veiligheid van een product maar voorop blijft staan. Het goede imago kan echter heel snel worden vernietigd door bedrijven die nonchalant omgaan met voedselveiligheid of althans de indruk wekken dat te doen.
Binnen een branche zullen collega-bedrijven elkaar moeten aanspreken op onverantwoord gedrag.
Om de eenvoudige reden dat ze met elkaar de verantwoordelijkheid dragen voor de reputatie van hun branche en hun producten.
Wat het burgerlijk wetboek er ook van mag zeggen: elke schakel in de productie- en verkoopketen van een voedingsmiddel heeft en houdt de verantwoordelijkheid voor het product dat de consument bereikt. Hun belangrijkste opdracht is het leveren van een veilig product. Dat heet niet voor niets een LEVENsmiddel.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.