
Agrarische ondernemers hebben en onderhouden een bedrijf. Ze zijn er letterlijk dag en nacht mee bezig. Deze ondernemers staan dichter bij de natuur dan welke andere ondernemers ook. Natuurlijke invloeden en de consequenties van hun doen en laten merken ze meteen. Hun kennis en ervaring op dit gebied zijn ongekend hoog.
Consumenten, al of niet binnen ngo’s, hebben verwachtingen van een agrarisch ondernemer. Dat mag. Maar daar hoort tegelijk realiteitszin bij. Vanuit de grote stad is het niet altijd gemakkelijk om de consequenties van bepaalde veranderingen te overzien. Soms leiden ze tot bijeffecten in de natuur, op de producten of arbeidsomstandigheden en vrijwel altijd tot hogere kosten in de productie. Dat hoeft niet erg te zijn zolang deze effecten kunnen worden opgevangen.
Het kan niet de bedoeling zijn dat agrarische ondernemers die op verzoek van consumenten veranderingen doorvoeren zichzelf, hun gezin of medewerkers te kort doen of, erger nog, hun bedrijf moeten sluiten.
Samen werken aan duurzaamheid. Agrarische ondernemers zullen zich er graag voor willen inspannen. Maar hier ligt ook een verantwoordelijkheid voor consumenten en hun ngo´s. Maatschappelijk verantwoord ondernemen kan niet zonder maatschappelijk verantwoord consumeren. Dat zou pas echt maatschappelijk onverantwoord zijn.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.