
Aan het eind van de 19e eeuw stelde de Italiaanse econoom Pareto dat 20% van de Italianen 80% van de rijkdom van het land bezaten. In veel situaties zou een klein deel het grote geheel sterk beïnvloeden. Het is echter de vraag of de regel een universele waarheid is. Sommigen zien de 80-20 regel als een natuurwet. Zoals de lucht voor 20% uit zuurstof en 80% uit koolstof bestaat en leven mogelijk maakt. Anderen noemen het toeval omdat harde cijfers en onderbouwingen vaak ontbreken. Veel publicaties stellen dat de 80-20 regel op tal van situaties van toepassing is. Hardwerkende medewerkers zeggen dat ongeveer 20 procent van hen 80 procent van het werk verzet. Ook wordt beweerd dat 20% van de verkopen zorgt voor 80% van de winstmarge. Of 20% van de klanten zorgt voor 80% van de omzet.
Toch moet worden geconstateerd dat weinig kwantiteit voor veel resultaat kan zorgen en dat de invloed van een vijfde deel op de overige viervijfde delen zeer groot kan zijn. Kan minder voordelen hebben voor meer?
Agrarisch Nederland heeft een enorme exportpositie. Dat is te danken aan de kwaliteit van alle producten. Wie een blijvende positie op een buitenlands markt wil (blijven) innemen moet onderscheidend beter zijn. Zowel in onze directe buurlanden en zeker buiten Europa moet de meerwaarde bewezen worden. De Nederlandse agribusiness kan het en doet het al decennialang. Voor Nederland brengt dat niet alleen geld in het laatje. Voor Nederlandse consumenten betekent het ook dat producten beschikbaar zijn die aan de hoge (export)standaarden voldoen. Wanneer Nederland 80% exporteert en 20% afzet in Nederland, profiteert de Nederlandse consument. Die krijgen meer kwaliteit voor hun geld. De meerwaarde van de 80 voor de 20.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.