
“Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen”, was ruim een halve eeuw geleden een vaak gebruikt gezegde. De twee verschillende identiteiten waren snel de oorzaak van moeilijkheden. Bij fusies tussen bedrijven of organisaties zien we vaak hetzelfde proces.
Of het nu gaat om medewerkers of klanten, toeleveranciers of andere stakeholders die elk bijdroegen aan het resultaat van een van beide partijen.
Cultuur en identiteit moeten elkaar weten te vinden, te respecteren en te vertrouwen om succesvol samen verder te kunnen. Iedereen weet dat dat nodig is en toch gaat dat vaak mis.
Het doel van een fusie is samen een groter succes realiseren dan de optelsom van het succes van de afzonderlijke partijen. Een doel dat wordt uitgedrukt in cijfers, een objectieve rationele meetmethode. Logisch dat aan de cijfermatige, juridische en organisatorische aspecten heel veel aandacht wordt besteed. Vaak gepaard gaand met hoge kosten, maar dat verdient zich terug als de handtekening eenmaal is gezet. Zo wordt gedacht.
Succes wordt echter uiteindelijk gemaakt door mensen. Of ze nu medewerker of klant zijn. Zij zetten hun hoofd en hart in om vastgestelde doelen te realiseren. Jammer genoeg wordt de rol van het hart nogal eens vergeten of ondergeschikt gemaakt. Emotie is bij veranderingen echter een bepalende succesfactor. Medewerkers, klanten, leveranciers of andere stakeholders met verschillende culturen, werkwijzen, identiteit en/of historie moeten met elkaar in gesprek. Ze moeten elkaar gaan vertrouwen (zelfs als ze weten dat een aantal van hen het veld moet gaan ruimen). Ze moeten met elkaar een nieuwe balans, cultuur en samenwerking vinden om het – geplande en verwachte – succes te realiseren.
Het zou logisch zijn om vanaf het begin van besprekingen over fusies of overnames de communicatiediscipline mee te laten denken, praten en beslissen over de menselijke en emotionele aspecten ervan. Om direct vanaf het begin te gaan werken aan de gewenste nieuwe cultuur, identiteit en samenwerkingsverbanden. Vanuit het besef dat uiteindelijk de menselijke factor bepalend is voor het vertrouwen en dus voor het succes. Hoe belangrijk cijfers ook zijn, mensen zijn belangrijker. Zelfs cruciaal.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.