
De foodbusiness is geen eenvoudige. We houden, voeden of vangen dieren om er voedsel van te maken. We zaaien en bewerken land om grondstoffen of voedsel te oogsten. Eten, leven, doodgaan. Het zijn de sterkste emoties van mensen. Het is daarom niet verbazend dat consumenten zich met enige regelmaat druk maken over voedingsmiddelen.
De beelden van een speels biggetje in de stal tegenover de karbonade op het bord vormen het grootste contrast. Toch vormen beide de essentie van het leven. De ene mens vindt dat vlees een natuurlijk voedingsmiddel is en daarom gegeten mag worden. De ander wijst het principe van dieren eten af. Ieder maakt een eigen keus.
In Nederland gaan we goed met dieren om. Alles wat we doen of laten in de dierhouderij, slacht of verwerking van vlees heeft een reden. Het is een ingewikkeld geheel en niet eenvoudig om uit te leggen. De eigen kennis zit daarbij vaak in de weg. Precies weten hoe het in elkaar zit, brengt de neiging met zich mee om compleet te willen zijn. Tot in het laatste detail.
Veel mensen willen niet alles weten. Ze willen dat iets goed geregeld is en dat ze ergens op kunnen vertrouwen. Een mens kan immers toch niet alles weten of zelf controleren. Dat geldt ook voor voeding. Van de komkommer tot en met vlees. Voeding is in Nederland gewoon. Zo gewoon dat we ons er meestal niet echt druk over willen maken. Het moet er zijn en mag niet teveel geld en tijd kosten. Zouden consumenten net zoveel aandacht geven aan het kopen van een visfilet, karbonade of aardbeien als producenten aan de productie ervan, dan kwamen ze tijd te kort.
Niettemin krijgen voedselproducenten regelmatig te maken met kritische geluiden. Producten uit een pakje zitten vol met….., een dier heeft een rot leven, want …., een visser ruïneert de zee …., in een tomaat zit alleen maar water …., een ei is slecht voor je cholesterol…. en zalm uit een kwekerij zit vol met antibiotica….. One liners die lekker klinken, populair zijn en door gebrek aan kennis (en wellicht interesse) worden geloofd of op z’n minst niet van de hand gewezen of genuanceerd. Eenvoudige boodschappen beïnvloeden consumenten. Eén emotionele one-liner is vaak genoeg om de wereld in beweging te brengen. Daar kan geen complex, gedetailleerd verhaal (hoe waar ook) tegenop. Boeren, vissers en andere voedselproducenten zijn in staat gebleken om de mensheid eeuwenlang te voeden. Zij zorgden voor de basis om als mens in redelijk goede gezondheid bijna een eeuw oud te worden. Dat verdient een grote pluim en waardering. Het is de hoogste tijd om dat uit te leggen. Om te beginnen met emotionele one-liners. Om daarna te bewijzen dat ze kloppen.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.