
De eerste diëten van het nieuwe jaar liggen al weer bij het oud papier. Een groot aantal had geen effect of was niet vol te houden. Artikelen in media hebben nieuwe afvalschema’s al naar het rijk der fabelen verwezen. Publicaties hebben specifieke producten alweer in een nieuw daglicht geplaatst, al of niet onderbouwd met een mening van een hoogleraar of andere deskundige. Ingrediënten staan weer opgelijnd om te worden be- of veroordeeld. Vet was heel kort weer even goed, maar de tegengeluiden steken de kop alweer op. De lus is al om de nek van suiker geknoopt. Daar is het wachten op het uitvoeren van de executie in de vorm van ophanging aan de hoogste boom.
Ondanks berichten dat diëten niet werken en dat bijvoorbeeld genetica, te weinig slaap of beweging ook dikmakers kunnen zijn, staan er alweer nieuwe dieetboeken te trappelen om de markt te veroveren. Dit keer doen ook het Voedingscentrum en de Consumentenbond een duit in het zakje met het Keuzedieet boek. Volgens het Voedingscentrum ‘stimuleert het Keuzedieet het plezier in goed eten, zonder knellende voorschriften. Het biedt praktische richtlijnen voor het leven van alledag.
Kleine veranderingen zijn het meest effectief en kunnen gemakkelijk veranderen in nieuwe gewoontes. De overtollige pondjes verdwijnen tussen neus en lippen door, zonder jojo-effect en zonder dieet. Bij het keuzedieet mag alles en is niets verboden.’ Dat belooft veel goeds. Zeker als je leest dat het Keuzedieetboek is gebaseerd op een zeer succesvolle uitgave van de Duitse Consumentenbond.
Maar……………als je verborgen vetten, suiker- en luxecalorieën niet vermijdt………….dan gaat het alsnog mis. Daarom zegt de Consumentenbond in haar boek: “Staan vet of suiker bij een ingrediëntendeclaratie helemaal vooraan, dan weet u dat u te maken heeft met een product dat niet goed is voor uw lijn. Laten liggen dus!” Wie wil afvallen mag van de uitgever van het boek bij nader inzien toch niet alles.
Het blijft wachten op de ultieme publicatie die pleit voor regelmatig op tijd naar bed en voor even zo regelmatig bewegen. Voor niet te veel en drie keer per dag eten. Voor van alles wat en niet alleen uit een potje of pakje. Een boek(je) dat er simpel voor pleit om matig te eten wat je lekker vindt. Al wordt deze uitgave waarschijnlijk geen bestseller. Blijkbaar vertrouwen veel mensen nog steeds op het woord dieet. Of was het die-eet?
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.