
We komen er niet uit en leggen daarom de besluitvorming en verantwoordelijkheid bij de overheid. Die moeten maar wettelijk regelen dat consumenten de juiste producten kopen.
Dat was samengevat een recent bericht van het BRC (British Retail Consortium), de Britse branche organisatie voor de detailhandel over de verplichte suikerreductie. En passant legt het BRC de schuld voor de huidige ongewenste situatie neer bij de overheid. Dat is, op z’n zachtst gezegd, niet fraai en een ongelooflijk zwaktebod. Alleen retailers bepalen immers welke producten op dit moment in hun winkelschappen (komen te) liggen. Het zijn de retailers die de inkoopspecificaties bepalen. Het zijn de retailers die de prijs bepalen. Het zijn de retailers die bepalen waar en hoe producten worden aangeboden. De producenten van voedings- en genotmiddelen leveren wat de markt – de retail als laatste schakel naar de consument – vraagt.
Retailers zeggen tegemoet te komen aan wensen van consumenten. Dat is echter de vraag. Een kip en ei situatie wellicht. Hoe dan ook bepalen consumenten zelf hun aankopen en zijn daarvoor dus ook zelf verantwoordelijk, maar ze zijn daarbij wel afhankelijk van wat er in het schap ligt. En dat bepalen consumenten niet zelf.
Verantwoordelijkheid heeft een aantal betekenissen. De verplichting om rekenschap af te leggen. De plicht om voor iets of iemand te zorgen. Een taak die zware plichten met zich mee brengt en als vierde betekent het risico. Deze betekenissen gelden voor consumenten, voor producenten van voedings- en genotmiddelen maar zeker ook voor retailers. Elk mens en elk bedrijf is verantwoordelijk voor zijn of haar daden. Het is wel heel erg gemakkelijk om deze taak en verplichting door te schuiven naar de overheid. Hoe moeilijk kan het zijn om met leveranciers of producenten van voedings- en genotmiddelen te gaan overleggen hoe producten anders en beter kunnen. Het vraagt meer dan slimme inkoopgesprekken resp. prijsonderhandelingen. Het vraagt om productkennis en om de wil om samen te willen zoeken naar een assortiment waar je je verantwoordelijk voor wilt en kunt voelen. Zeker weten dat de producenten- en leveranciers van voedings- en genotmiddelen deze gesprekken graag aangaan.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.