
Overal ter wereld rommelt en beweegt het. Oude structuren functioneren niet of niet goed meer. De technologie zorgt voor ongekende snelheid en vernieuwingen. Een ontwikkeling die inmiddels een eigen woord heeft gekregen: disruptie. In goed Nederlands: verstoring of ontregeling.
Nieuwe technologieën en het wereldwijde internet hebben processen in stroomversnellingen gebracht. Met verstoringen en ontregelingen voor bestaande instituties tot gevolg. De hotellerie is overvallen door AirBNB. De taxiwereld door Uber. Burgers delen met elkaar een auto. AirDnD – Drink and Dine – doet een aanval op restaurants en Marktplaats en webshops hebben voor heel veel producten de retail buiten spel gezet. Start-up’s steken overal de kop op. Burgerinitiatieven regelen zaken buiten overheidsorganen om. Burgers verenigen zich in doelgerichte en afgebakende coöperaties. Crowd funding plaatst banken buiten financiering. Gevestigde bedrijven staan buiten spel en voor enorme uitdagingen.
De burger bepaalt het vandaag de dag zelf en direct. Mensen organiseren zich op allerlei (nieuwe) manieren. Ze vormen een front, bemoeien zich met bedrijven, sectoren, productiemethoden en besluitvormingsprocessen van overheden. Burgers bepalen zelf wat belangrijk is evenals de voorwaarden waaronder ze in de economie willen meedoen. Van bedrijven en sectoren vraagt dit een continue monitoring en dialoog met alle denkbare groepen stakeholders. Burgers en consumenten al of niet verenigd zijn bijzonder actief. Geholpen door de technologie en social media die hier en nu en grootschalig reacties en krachtenvelden spontaan mogelijk maken zonder lange voorbereidingen of doordachte strategieën. Ideeën, ongenoegens of kansen vloeien naadloos over in concrete acties. Voor producenten en aanbieders van producten en diensten heeft dit enorme gevolgen voor de strategie, hun werkwijze en hun communicatie. Alles zal niet alleen flexibel moeten zijn, maar er moeten ook verbindingen worden gelegd met stakeholders. Vasthouden aan oude structuren en werkwijzen is een doodlopende weg.
Bedrijven en organisaties zullen scherp, kritisch en op een andere manier naar zichzelf en de wereld moeten kijken. Past het aanbod nog bij de voorwaarden die stakeholders stellen? Is er sprake van overcapaciteit, te hoge kosten, te veel verspilling, gebrek aan openheid of teveel bureaucratie en regelgeving? Ligt de focus te veel op bestaande klanten en worden andere relevante stakeholders vergeten? Wordt er hard gewerkt aan alle punten die voor een goede reputatie bij stakeholders relevant zijn? Bedrijven die vasthouden aan mooie plannen, eindeloos cijferwerk en het schetsen van lange termijn vergezichten verliezen de actuele wedstrijd. Bedrijven en organisaties moeten zich aanpassen en dat moet snel. Ze moeten durven en vooral doen. Dat is het enige antwoord wanneer bestaande structuren zijn verstoord en ontregeld; het enige antwoord op disruptie.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.