
“Wie de vrede wil, bewapene zich ten oorlog”. Een PR-professional zei het in de 70-er jaren tegen de directie van een bedrijf. Het was de tijd van de Koude Oorlog. Hij doelde echter niet op de wapenwedloop met Rusland. De PR man bedoelde dat het bedrijf zich actief zou moeten voorbereiden op de activiteiten van een maatschappelijke groepering, destijds nog actiegroep genoemd.
Hoewel de wereld sindsdien totaal veranderd lijkt, blijft de basis nog hetzelfde. Ook nu zou de uitspraak zich weer kunnen richten op de gespannen verhouding tussen de EU en Rusland. Maar ook nu is het een advies naar bedrijven en organisaties om actief aan de slag te gaan met stakeholders.
Stakeholders – niet alleen de maatschappelijke of actiegroepen – zijn kritisch en spuien hun ongenoegens graag en volop de wereld in. Daarvoor staan legio media tot hun beschikking, het ene nog sneller dan het andere. In die zin is de wereld 180 graden gedraaid. Onschuldig tot het tegendeel is bewezen, bestaat nauwelijks meer. Een persoon, bedrijf of organisatie is steeds vaker schuldig tot het tegendeel, de onschuld, is bewezen. Het rechtssysteem op z’n kop.
Stakeholders zitten aan het stuur. De ‘slachtoffers’ kunnen alleen nog reageren en zitten per definitie in de verdediging. Dat stelt bestuurders, management, bedrijven en organisaties voor grote uitdagingen. Zij zullen zich op een totaal andere manier op al hun verschillende stakeholdergroepen moeten richten om organisatiedoelen te realiseren, om vertrouwen te behouden en om een plaats op de beklaagdenbank te voorkomen.
Dat vraagt om een andere denkwijze en een andere, integrale aanpak. Het vraagt om een andere open dialoog en eerlijke communicatie. Niet alleen af en toe. Maar structureel, op alle niveaus en met alle relevante groepen. Alleen dan houd je een goede reputatie. “Wie een goede reputatie wil, investeert actief in het managen ervan.“
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.